2016. november 7., hétfő

Kamillás szappan - Chamomille soap

Most hogy közeleg a karácsony megint hódolhatok másik szenvedélyemnek is a szappankészítésnek. 

Kamillás szappanom joghurt alapú ápoló sheavaj, lenmagolaj, riszkorpaolaj és ricinus olaj is található benne. Természetesen rengeteg kamilla őrlemény is került bele. 


Itt olyan mintha kis felhők úsznának a felső részben.

A helyzet az, hogy még amikor elkezdtem szappanozni, elhatároztam, hogy mindenféle összetételű szappant fogok készíteni. A klasszikus szappanok, mint a levendula, kamilla, citromfű nem is szerepelt a kezdeti terveimben annyira, mint inkább amiket már eddig is láttatok tőlem pl.: a gesztenyéset vagy a nárciszosat és hát főleg a mintázás, amiben még rengeteg lehetőség rejlik. Nagyon érdekes megfigyelni, ahogy az ember összeállítja a szappanreceptet, elképzeli, hogy hogyan fog kinézni, és aztán persze egész biztosan nem az lesz belőle vagy ahhoz már roppant gyakorlottnak kell lenni, vagy szerencsésnek, de minimum a bolygók együttállásának is segíteni kell a szappan készítőt. 

Tehát időt és energiát nem kímélve kitaláltam, hogy most mivel nincs kamilla szezon kamillás szappant fogok készíteni, ellenben pl a sütőtökkel, aminek szezonja van. Viszont szárított kamilla tökéletes megoldás. Következő lépésként elkészítettem a kamillához illő receptemet, mivel azt szeretem, ha a növény tulajdonságaihoz passzoló olajak kerüljenek a szappanba, hogy még jobban segítsék egymást. Miután elkészítettem a receptet, megterveztem a kinézetét: mivel egy natúr szappant szerettem volna, ezért semmi agyon bonyolítást nem akartam, csak egy kis csíkozást. 

 Az eredeti koncepció egy kicsit világosabb verzió lett volna, de minthogy most készítettem először kamillás szappant ez a szín is nagyon megfelel, sőt lehet, hogy a későbbiekben is törekedni fogok rá, hogy ilyen erős sötét bézs színt érjek el. Nagyon szépen gélesedett valószínűleg ezért is lett sötétebb, de ez csak jó a szappan szempontjából. 

Teljesen natúr illatmentes verziót készítettem, és még menetközben sem gondoltam meg magam, (én is szeretem megszaglászni a szappanokat) pedig van kamilla illatom. Tetejét is megszórtam egy kis kamilla virággal, kis diszkrét bájt kölcsönözve így a szappannak, és bár a díszítő funkción kívül itt más hatása nincsen, mivel az első használatkor úgyis lejön, de annyira jó ránézni. 


Már egészen profi vagyok szappan jengában! 


Mindamellett aki nem tudná, a kamilla allergizálhat, tehát a kamilla teával is óvatosan kell bánni.