2015. január 4., vasárnap

Sörös-gyömbéres-diós samponszappan


Került még bele méz, tojássárga, diómacerátum,  és kubeba illóolaj

Összetevők: pálmavaj, kókuszvaj, oliva olaj, napraforgó olaj, napraforgó olajba macerált diókopáncs, dióolaj, ricinus olaj, sör, őrölt gyömbér, méz, tojássárgája, kubeba illóolaj. 

A zöld diókopáncs biológiailag hasznos hatóanyagokat tartalmaz, mint a hidrojuglont, tanint, fehérjéket és még C-vitamint is. A juglon az emberi szervezetet nem károsítja, gyógyhatását abban fejti ki, hogy bizonyos baktérium fajtákat  - mint a stafilococcust és a streptococcus bacikat  - és a gombákat elpusztítja.
A taninnak  - magyar nevén csersav - összehúzó hatása van. Baktérium ölő, viszketést csökkentő hatású. 
A dióolaj magas E vitamin tartalommal bír, 100g dióolaj 32 g E vitamint tartalmaz, A és B vitamin tartalma is jelentős. A dió olaj jó hatással van a bőrre, hajra, mivel gazdag B vitaminban. A B vitamin az E vitaminnal együtt felveszi a harcot a szabadgyökök ellen, így késlelteti az öregedést. A száraz bőrűeknek kifejezetten ajánlják a dióolaj használatát mivel hidratálja a bőrt. Ezért a szappan bőr ápolásra is alkalmas, de elsősorban hajápolásra készítettem, mivel a dióolajnak, a ricinus olajnak, méznek, és tojássárgájának kiváló hajápoló hatásai vannak. 
A dióolaj erősíti a hajgyökereket, és ezáltal a haj, erősebb, egészségesebb és ragyogóbb lesz. Természetes úton szünteti meg a korpát.Mivel erősíti a hajhagymákat én kifejezetten hajhullás megállítására tettem bele a szappanba a dióolajat. 
Forrás: http://dioskonyv.bionuss.eu , ha valakit érdekel a könyv sok érdekes dolgot is megtudhat belőle a dióról, nos nekem az is nagyon érdekes volt, hogy a franciák világításra használták és ez volt réges -  régen a szegény ember olaja náluk. Szerző: Orosz Péter. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése